BluePink BluePink
XHost
Oferim servicii de instalare, configurare si monitorizare servere linux (router, firewall, dns, web, email, baze de date, aplicatii, server de backup, domain controller, share de retea) de la 50 eur / instalare. Pentru detalii accesati site-ul BluePink.

 

 

 

 

Fundaţia TISMANA

 

Ce este sectorul civil *** Activitatea noastră

 

Colaborarea cu alte asociaţii:

Înapoi

 

Fondatorii

La Gerbe *** Belgerom  

CE ESTE SECTORUL CIVIL

======================

In România sectorul civil nu era încă cunoscut, până acum  statul era  totul,  o  alternativă  pentru societatea civilă nu exista până în 1989 decât sub forma unor ”comitete cetăţeneşti” impuse.

 

            In ţările  demult  democratice  precum  Franţa, Germania, Belgia,  SUA etc., societatea acţionează deja, în mare, prin trei sectoare:

-sectorul de stat (guvernamental,administrativ,etc.);

-sectorul patronal (societăti comerciale,bănci,etc.);

-sectorul civil (asociatii,fundatii,cluburi,etc.)

 

         O bună parte din sectorul civil este constituit şi acţionează prin  asociaţii libere  neguvernamentale  create unui scop  anume: cultural,  turistic,  religios,  sportiv, ajutorul persoanelor  sărace, handicapate,  fără  locuinţă, sinistrate etc.

                    Definiţia  dată  de  Comisia  europeană (art.31):"Asociaţia este  convenţia  prin  care  mai  multe persoane îşi  propun în comun, permanent, contribuţiile lor materiale, cunoştinţele şi activitatea lor pentru a realiza un  scop   care  nu   le  aduce   avantaje  pecuniare   sau patrimoniale."

 

         Fondurile sunt strânse de către membrii asociaţiei de la  persoane particulare care au cele mai diverse motive să ajute  material :  din bunăvoinţă,  din milă,  din  gest creştinesc sau chiar din fală faţă de alţii.

 

            Odată adunate, fondurile, sunt redistribuite în scopurile asociaţiei,  scopuri care devin lege internă prin statutul asociaţiei.

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


CLIC PENTRU SUS

 

ACTIVITATEA NOASTRĂ

 

Iniţierea CUPEI SATELOR în vederea formării unei echipe de fotbal la nivel de comună. Totodată, a fost modificat statutul vechii Asociaţii Sportive ENERGETICA Tismana, de natură a putea fi sponzorizată de orice firmă de stat sau particulară. Am donat echipei ENERGETICA mingi de fotbal, tricouri şi chiloţi în valoare de peste opt milioane lei. Am editat mici buletine informative privind clasamentul, jucătorii, etape, am editat afişele.

 

Am donat şcolilor cărţi pentru premii.

Am editat cu sprijiul Ministerului Tineretului şi Sportului broşura de cultură civică „Cetăţeanul şi statul”.

 

O atenţie deosebită a fost acordată familiilor sărace din comună intermediind ajutorul acestora de către asociaţii şi persoane cu care fundaţia are relaţii amicale. Sponzorizarea a fost directă, spre exemplu responsabilul financiar al asociaţiei Operation Monde Nouveau deplasându-se personal pentru procurare de materiale şi ajutor concret. Ca un element de inedit pentru noi românii, acesta a lucrat efectiv la acoperirea cu tablă a unei case - în care locuiau trei familii – şi a mâncat împreună cu ei din aceeaşi strachină cum se zice. In vara anului 1999 s-a construit o locuinţă unei văduve din satul Vâlcele iar în vara 2001 s-a reparat încă un acoperiş la o casă din nordul Tismanei cu sprijinul Asociaţiei Umanitar Creştină „La Gerbe”. La fel ca belgianul, când nu s-au ajuns fondurile, am muncit şi am donat din bunurile proprii. Nu e mare lucru când schimbi linoleul sau masa din bucătărie să le donezi unui nevoiaş. Am donat cherestea şi ciment. Am contribuit şi cu bani, spre exemplu, în cazul reparării gardului de la cimitirul Topeşti. Oferim o pildă celor care au mai mult ca noi.

 

Prin eforturi proprii, am creat acest site la care am lucrat aproape un an ţinând seama că Statutul Comunei Tismana a fost conceput, în foarte mare parte, tot de către fondatorii Fundaţiei Tismana.

 

Am organizat şi îndrumat un grup de cetăţeni să se înscrie în Asociaţia de Turism Rural, Ecologic şi Cultural, ANTREC editând pentru aceştia broşura GHIDUL GAZDEI şi cărţi de telefoane.

 

 

SUS